Läsårsinformation 20/21

Till dig som är elev vid Härjedalens gymnasium.

Vi som arbetar här är glada över att du valt att spendera dina år på gymnasiet här hos oss och kommer göra allt vi kan för att du ska få en utvecklande, lärorik och trivsam gymnasietid. Vår skola är en arbetsplats för både personal och elever och jag har höga förväntningar på hur vi är, både i vårt sätt att vara med varandra och hur vi presterar.

Just glädje i vardagen tror jag är väldigt viktigt för att må bra i skolan. Var aktiv på lektionerna, dela med dig av ditt glada humör och bry dig om hur dina studiekamrater har det. Du kommer märka att du ofta läser kurser tillsammans med elever ur andra program och att ha lektioner med flera olika grupper under skoldagens gång är något som är vanligt här på skolan. Det sätter din sociala förmåga på prov, inte minst då vi verkligen hoppas att du kommer anstränga dig för att lära känna andra på skolan och vara extra uppmärksam på att alla omkring dig accepteras och får vara med.

Gymnasiet skiljer sig en hel del från grundskolan och du kommer märka att även schemat kan vara annorlunda än du är van vid. Vissa dagar är fulla av lektioner, medan andra har färre lektionstimmar. Alla dagar börjar inte klockan åtta, och ibland kommer dina lektioner vara klara redan vid lunch. Det här är en del av att växa upp och innebär att du måste ta stort eget ansvar för dina studier. Väntar en
lång dag fullproppad med lektioner? Se till att förbereda dig och ta med mellanmål till skolan, eller handla något nyttigt i vår cafeteria. Har du en lucka i schemat så är det upp till dig att sköta dina studier och arbeta med uppgifter som ska göras, eller kanske studera inför ett prov eller läxförhör. Genom att göra så mycket skolarbete som möjligt under dagtid kommer du ha mer tid för andra aktiviteter på kvällar och helger. Bibliotek, grupprum, studierummet och cafeterian är alla öppna under dagtid för att du ska kunna studera på egen hand.

Jag vill även att du ska veta att om du någon gång inte skulle må bra vill vi vuxna att du berättar för någon av oss. Din mentor eller din klassföreståndare står dig oftast närmast, men skulle det vara så att du hellre pratar med någon annan lärare, kurator eller skolsköterska är du självklart välkommen att göra det. Du är även välkommen till mig eller någon av kollegorna på expeditionen om du helst vill kontakta någon av oss. Alla som arbetar på skolan har till uppgift att du trivs och mår bra.

Vi på skolan vill göra det vi kan så att din tid på gymnasiet blir ett trevligt minne för dig när du slutat.

Välkommen till Härjedalens gymnasium och lycka till med dina studier!

Helena Larsson

Senast uppdaterad: 22 oktober 2020 11:31