Turistinformation

Folk som vandrar i fjällen en höstdag

Härjedalen är härligt både sommar och vinter.

Härjedalen är landets högst belägna landskap med en enastående natur både sommar och vinter. Härjedalens kommun, som i stort sett motsvarar landskapet, är en av Sveriges största kommuner med en yta på 11 400 kvadratkilometer.

Du hittar stora variationer från skogslandet i öster till fjällmassiven i väster. En värld där du och din familj alltid är lika välkomna till dagar fyllda av glädje, spänning och upptäckarlust.

Välkommen till härliga Härjedalen!

Information till besökare

Funäsfjällen med byarna Tänndalen, Fjällnäs, Funäsdalen, Messlingen, Bruksvallarna, Tännäs och Ramundberget erbjuder Skandinaviens största fjällupplevelse.

Om sommaren kan du vandra över högfjäll, paddla, fiska i hundratals fiskevatten och cykla stig: både cross country och downhill. Vintertid förvandlas området till en skid- och skoterupplevelse där du kan upptäcka sex alpina skidområden, 30 mil längdspår, 61 mil skoterled och två friåkningsområden.

Här finns kulturskatter och ett unikt djurliv med både dvärgfjällröding och myskoxar. I Funäsfjällen ligger också de tre samebyarna Mittådalens sameby, Ruvthen Sitje och Handölsdalens sameby.

funasfjallen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Text

Text

I sköna Hogdalsbygden finns storslagen, orörd natur. Här finns de tysta bergen, naturreservaten, ängarna och insjöarna med många mysiga badplatser. Här hittar du fantastiska bärrika skogar, jakten, fisket och friluftslivet, allt tillgängligt just runt husknuten. 

I Hogdalsbygden är Ytterhogdal centralort. De som bor här kan identifiera sig med tre landskapsnamn eftersom de bor i Hälsingland i Härjedalens kommun och i Jämtlands län. Ån Hoan rinner majestätiskt genom samhället och ramar in livet i byn som erbjuder mataffär, bibliotek, biograf och mysiga restauranger och boenden. Här finns även en vacker kyrka med ett magiskt läge och Gammelträda som är Ytterhogdals hembygdsgård som under sommaren har fikaservering. Vi är övertygade om att ni kommer att ni kommer att trivas i Ytterhogdal och i Hogdalsbygden! Kika in på webbplatsen hogdalsbygden.se Länk till annan webbplats. och se vad som är på gång just nu. Välkommen!

Ljungdalsfjällen bjuder på äventyr, fiske, skidåkning, skoter och vandring.

En topptur upp på Helagsfjället 1797 meter över havet bjuder på fantastiska vyer åt alla håll. Där finns Sveriges sydligaste glaciär.

På Flatruets trädlösa land är renarna nära. Stanna och ge dig ut på fjället. Vandra, ta cykeln, eller skidorna. Här är det lätt att ta sig fram och du bjuds på en fjälltur med 360 graders utsikt över fjälltopparna. I Ljungans dalgång väntar unika fiskeupplevelser med orörda strömsträckor och miltals strömmande vatten som du kan kombinera med ett fiske i fjällfiskevatten på kalfjället.

ljungdalsfjallen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller besök vår turistinformation.

Lofsdalen är en lugn och barnvänlig fjällby i Härjedalen.

På vintern kallas Lofsdalen för den lilla byn med den stora skidåkningen. Här kan du välja på ett utbud av stugor, 25 skidbackar, 122 km längdspår, 150 km skoterleder och flera restauranger.

På sommaren finns vandring i fjällmiljö, bike park för downhillcykling, fiske och ett rikt djurliv. Lofssjöns sandstrand ligger mitt i byn för ett svalkande dopp, en tur i kanoten eller på S.U.P. Boka in en vildmarksaktivitet och stifta bekantskap med både björn, älg, räv och järv på nära håll. Vågar du prova?

lofsdalen.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller besök turistinformationen mitt i byn.

Hede i Sonfjällsbygden ligger mitt i Härjedalen. Som en diamant sticker Sonfjället upp, en av världens äldsta nationalparker, och bjuder in till härliga vandringsmöjligheter med utsikt över Härjedalens fjällvärld. Otaliga fiskemöjligheter i såväl små fjälltjärnar, sjöar och Ljusnans klara vatten lockar både sommar som vinter.

Under vintern kommer många för att uppleva längdskidåkning i skidspår utanför stugan eller ute på fjällets vita vidder. Hede är ett skoterparadis med skoterleder i alla vädersträck. Hit söker sig människor som vill uppleva naturen på riktigt, under alla årstider.

sonfjallsbygden.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller besök turistinformationen vid hembygdsgården i Hede.

Vemdalen beskrivs ofta som en fjällpärla. En destination med aktiviteter året runt, mest känd som en stark skidort med 35 liftar och 58 nedfarter i skidområdena Björnrike, Vemdalsskalet och Storhogna-Klövsjö. Barmarkssäsongen bjuder på natursköna fjäll och aktiviteter som vandring, golf, cykling, fiske och fjällridning.

För mer information är ni välkomna att besöka vemdalen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller turistinformationen på Skalets torg, Vemdalsskalet.

Kontakt

Senast uppdaterad: 14 februari 2024 10:40
Redaktör för sidan: Hanneli Dahl
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas