Hygienisk verksamhet

En hygienisk verksamhet är en verksamhet där man erbjuder behandling som till exempel massage, fotvård, tatuering, hårvård, skönhetsbehandlingar med mera. Anmälningsplikten gäller för de hygieniska verksamheter som i sin behandling använder sig av stickande eller skärande verktyg.

Anmäl start eller förändring av hygienisk verksamhet

Om du vill starta en ny eller ändra en sådan verksamhet måste du anmäla detta till miljö- och byggavdelningen minst sex veckor innan verksamheten startar eller ändringen ska träda i kraft. Om du förändrar din verksamhet genom att till exempel bygga ut eller att antalet rum förändras vilket kan påverka ventilation ska du också anmäla det till oss.

Anmälningspliktiga verksamheter

Anmälningspliktiga verksamheter är:

  • Verksamheter där allmänheten yrkesmässigt erbjuds hygienisk behandling som kan innebära risk för blodsmitta - fotvård, akupunktur, piercing, tatuering, rakning med kniv och håltagning
  • Bassängbad som upplåts till allmänheten inomhus eller utomhus, som simbassänger, bubbelpool eller liknande på spa-anläggningar, karbad, vattenrutschbanor, pooler, flyttankar.
  • Solarier.

Om du är osäker på om din verksamhet är anmälningspliktig kan du kontakta miljö- och byggavdelningen. Om du startar en verksamhet utan att ha anmält detta är miljö- och byggnämnden skyldiga enligt miljöbalken att ta ut en miljösanktionsavgift.

Verksamheter som inte är anmälningspliktiga

Verksamheter där det utförs behandlingar som inte tränger igenom huden är inte anmälningspliktiga. Exempel på sådana verksamheter är massörer, frisörer och liknande. Miljö- och byggnämnden har dock tillsyn på sådana verksamheter och kan komma att ställa krav på verksamheten och hur lokalerna är utformade i samband med inspektion.

Verksamheten ska bedrivas säkert

Du som bedriver yrkesmässig hygienisk verksamhet, oavsett om verksamheten är anmälningspliktig eller inte, ska enligt miljöbalken ha den kunskap som behövs för att skydda människor och miljö mot olägenheter som till exempel smitta.

Det är du som verksamhetsutövare som ansvarar för att din verksamhet uppfyller alla krav. Lokalen du ska använda behöver vara anpassad till den verksamhet du ska bedriva.

Du kan läsa mer på Socialstyrelsens webbplats:
Yrkesmässig hygienisk verksamhet – Socialstyrelsen (socialstyrelsen.se) Länk till annan webbplats.

Processen för hygienisk verksamhet

Skicka in din anmälan

Du anmäler din hygieniska verksamhet via vår e-tjänst.

E-tjänst: Anmäla ny/ändring hälsoskyddsverksamhet

Så mycket kostar det

Miljö- och byggnämnden tar ut en handläggningsavgift vid anmälan. Avgiften tas ut per timme nedlagd tid. Hur många timmar som du kommer betala för beror på hur lång tid det tar att handlägga ditt ärende. Detta gäller också om anmälan avser ändring av en befintlig verksamhet.

Driver du en stadigvarande verksamhet tar kommunen också ut en årlig tillsynsavgift.

Aktuella taxor och avgifter för miljöbalkens område – berg.se
Aktuella taxor och avgifter för miljöbalkens område – herjedalen.se

Så lång tid tar det

Du får påbörja din verksamhet 6 veckor efter att du har lämnat in en fullständig och rätt ifylld anmälan, om inte annat meddelats.

Detta händer sen

När din anmälan är komplett börjar vi handlägga ditt ärende. 6 veckor efter att du lämnat in din anmälan får du starta din verksamhet om vi inte meddelat någonting annat innan dess.

Egenkontroll

Du som har en yrkesmässig hygienisk verksamhet ska bedriva egenkontroll. Det innebär att du måste ha rutiner för hur du ska arbeta med hygien, verktygsrengöring, städning, avfall och annat som krävs för att din verksamhet ska kunna bedrivas säkert. Detta ska dokumenteras i ett egenkontrollprogram.

Detta egenkontrollprogram ska finnas lätt till hands i samband med tillsyn.

Tillsyn

När du har anmält din verksamhet kommer kommunens miljö- och byggavdelning att utföra tillsyn regelbundet i verksamheten. Tillsynen utförs av miljö- och hälsoskyddsinspektörer.

Du kan behöva andra tillstånd

Det kan krävas andra tillstånd i samband med att du startar verksamhet. Ett exempel är att det kan krävs bygglov om du ska bygga nytt, bygga till, göra ändringar, uppföra skyltar eller liknande.

Läs mer om bygglovsprocessen i Bergs kommun
Läs mer om bygglovsprocessen i Härjedalens kommun Länk till annan webbplats.

Kontakt

Senast uppdaterad: 4 april 2025 09:59
Redaktör för sidan: Anneli Floberg
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas